На брифінгу в медіацентрі Полтавщини начальник Головного управління Національної поліції в Полтавській області Євген Рогачов розповів про протидію екологічним злочинам, зокрема боротьбу з браконьєрством на водних об’єктах та в лісових масивах регіону.

З початку року за фактами незаконного обігу деревини слідчі області розслідували понад 410 кримінальних проваджень. 133 кримінальні провадження зареєстровані цьогоріч. Лише у червні зареєстрували 22 кримінальні провадження. 34 особам повідомили про підозру. Скеровано до суду 24 кримінальні провадження. Сума встановлених збитків від незаконної вирубки лісу в закінчених кримінальних провадженнях становить понад 7 млн грн, накладено арешт на майно правопорушників на 2 млн грн. У ході досудового розслідування добровільно відшкодовано близько 130 тис. грн.

«Ми направили до суду обвинувальний акт на трьох членів організованої злочинної групи, які були причетні до десяти фактів незаконних порубок лісу. Фігуранти вирубували дерева в захисних лісових насадженнях на території Полтавської області та незаконно збували деревину. Своїми протиправними діями група завдала збитків державі й територіальним громадам на 1 млн грн», – повідомив Євген Рогачов.

Чималий сектор роботи правоохоронців – протидія браконьєрству на воді. Під час воєнного стану діє обмеження навігації. Це тимчасовий безпековий захід.
«Цього року викрито понад 100 фактів незаконного рибного промислу. Лише водна поліція виявила 70 кримінальних правопорушень у період дії нерестової заборони. У браконьєрів вилучено понад 18 тисяч екземплярів виловленої риби, близько 300 заборонених знарядь лову (15 кілометрів сіток, 22 павуки, 21 ятір, 5 екранів, понад 30 човнів, 20 транспортних засобів). До суду направлено 39 кримінальних проваджень щодо підозри в незаконному рибному промислі. Завдана державі шкода перевищує 39 мільйонів гривень», – зазначив Євген Рогачов.

Не оминув і тему запобігання незаконному використанню надр та незаконному видобуванню корисних копалин. Протягом 6 місяців у слідчих Головного управління поліції у Полтавській області перебувало 45 кримінальних проваджень. Цього року зареєстровано 6 фактів порушень охорони або використання надр, незаконного видобування корисних копалин. До суду спрямовано 3 обвинувальні акти. Повідомлено про підозру трьом особам.

Робота поліції Полтавщини щодо попередження та протидії злочинам проти довкілля триває.