У Державному архіві Полтавської області відбувся круглий стіл на тему «росія – імперія зла: витоки явища, злочини кремля, напрями досліджень».
Серед запрошених – державні службовці, науковці Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, викладачі та учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського, представники громадськості.

Учасники заходу у своїх виступах характеризували зовнішню політику росії у різні історичні періоди, у тому числі на сучасному етапі, з’ясовували сутність такого явища як «імперія зла» та доцільність використання цього терміну в наукових дослідженнях.

Промовцями наводилися численні факти злочинів країни-агресора стосовно українського народу від ХVІІІ століття і до сьогодення: репресивні дії росії проти козацької старшини, яка виступила на боці гетьмана Івана Мазепи; постійне використання матеріальних і людських ресурсів України у своїх імперських цілях; репресії проти політичних опонентів та представників української інтелігенції, позбавлення виборчих прав та розкуркулення «неблагонадійних» осіб, організація штучних голодоморів, спрямованих на знищення українців як етносу; привласнення і знищення культурних та історичних цінностей.

Присутні зійшлися на думці, що тема злочинів росії потребує подальших ґрунтовних досліджень та постійного висвітлення серед молоді.

Довідково. Державний архів прагне розширити напрями використання та популяризації документів, щоразу залучає до проведення публічних заходів шкільну, учнівську молодь та представників громадськості. Крім публікацій у медіа, презентацій документальних виставок, проведення уроків та лекцій, державний архів за участю науковців організовує круглі столи з обговорення актуальних питань сьогодення.