Щорічно ведеться сумна статистика травмувань, пов'язаних з ожеледдю під час якої лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали від неї. Ожеледиця змушує бути уважними не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.

Намагайтеся дотримуватися простих рекомендацій, щоб уберегтися від значних неприємностей в період ожеледиці.

Отож, перед виходом із будинку радимо:

– змайструвати або ж придбати на підошви та каблуки вашого взуття «льодоступи»:

– прикріпити на каблук перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;

– наклеїти лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натерти піском (на один-два дні вистачатиме);

– натерти наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпити його на підошву (але від води піщини наждакового паперу обсипаються);

– намастити на підошву клей типу «Момент» та поставити взуття на пісок, після цього можна сміливо виходити на вулицю.

Людям похилого віку в «слизькі дні» бажано взагалі не виходити з будинку. Пам'ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні. 

Прогулянки  вагітних жінок  в ожеледицю  без  супроводження  - небезпечні для здоров'я.

Не виходьте без потреб на вулицю, якщо ви слабкі чи неспритні. Зачекайте, поки приберуть сніг, а на обмерзлий тротуар розкидають пісок.

Як зменшити ризик травм в період ожеледиці

Про всяк випадок бути цілком готовим під час ходьби в такі дні - впасти.

Ходіть не поспішаючи, ноги трохи розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки, по можливості, не повинні бути зайняті сумками. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку травмувань, тому виходьте із будинку не поспішаючи.

При  порушенні  рівноваги  швидко  присядьте, адже це  найбільш ефективний спосіб утриматися на ногах.

При падінні намагайтеся якомога менше завдати шкоди для свого здоров'я.  Відразу  присядьте,  щоб  зменшити висоту.  У момент  падіння згорніться клубком, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

Не прогулюйтеся біля самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, або ж автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період   ожеледиці.  Пам'ятайте,  що під час ожеледиці значно  збільшується гальмівний  шлях  автотранспорту, тому   падіння   перед   автомобілем,   що рухається, може призвести до каліцтва, а в гіршому випадку - до загибелі.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з непередбачуваними наслідками.