14 липня на бюджетній комісії Полтавської обласної ради директор Департаменту соціального захисту населення ПОВА Людмила Корнієнко розповіла про зміни до обласної програми соціального захисту та соціального забезпечення населення на 2021 – 2025 роки.

«Під час війни становище вразливих категорій населення погіршилося і тому дуже важливо не просто продовжити реалізацію нашої програми, а значно її підсилити», – наголосила Людмила Корнієнко.

За її словами, зміни до програми внесено за чотирма напрямами, один із яких – продовження виплати одноразової допомоги членам сімей загиблих захисників і захисниць України.

«На сьогодні вже проведено виплати 90 сім’ям по 50 тисяч гривень. Та підготовлено 38 пакетів документів, які будуть розглянуті завтра на засіданні комісії, – розповіла Людмила Корнієнко. – Також ми продовжимо призначення і виплату щомісячної матеріальної допомоги кожній дитині загиблого по 2550 грн. На сьогодні вказану допомогу отримують 112 дітей в області».

Крім того, на Полтавщині 44 родини загиблих бійців уже отримали одноразову допомогу від держави по 15 млн грн.

2-й напрям – виплата одноразової грошової допомоги всім сім’ям загиблих учасників АТО до Дня захисника України.

«Ці виплати проводяться вже п’ятий рік поспіль. Зараз ми просимо подовжити і поширити вказану виплату і на сім’ї загиблих захисників і захисниць України. По 3 тисячі гривень», – наголосила директор Департаменту соціального захисту.

3-й новий напрям – проведення з обласного бюджету виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які отримали поранення, контузію чи каліцтво під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

«Це в основному військовослужбовці. Пропонується виплата до 20 тисяч гривень, у залежності від ступеню отриманих травм. В основному допомога буде направлена на реабілітацію, – розповіла Людмила Корнієнко. – Крім того, на вказаних осіб, які отримали інвалідність, також поширюється отримання безкоштовного санітарно-курортного оздоровлення. Також безкоштовне санітарно-курорте оздоровлення передбачено для членів сімей загиблих захисників».

4-й новий напрям – виплата одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих цивільних осіб та постраждалим цивільним особам внаслідок авіаударів, збройних нападів в період військового стану.

«Передбачена виплата членам сімей загиблих цивільних осіб по 50 тисяч гривень з обласного бюджету і до 25 тисяч гривень цивільним особам в залежності від рівня отриманих травм. Рішення буде приймати обласна комісія відповідно до поданих документів. У період з 24 лютого по 30 червня поточного року на Полтавщині загинули 24 цивільні особи і 108 осіб отримали травми», – додала Людмила Корнієнко.

За її словами, на вказані напрями буде виділено 27 мільйонів 200 тисяч гривень.