На засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування депутати підтримали питання створення ландшафтних заказників місцевого значення – «Ковалівського» та «Нелюбівського».
Департамент екології та природних ресурсів ОВА підготував подання на сесію щодо створення територій об’єктів природно-заповідного фонду області.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Нелюбівський» розташований у Диканській селищній територіальній громаді. На території проєктованого об’єкта виявлено 7 видів рослин, із яких один включений до Червоної книги України (ковила волосиста), 6 – до регіонального списку, тобто охороняються в Полтавській області. Із птахів на території заказника зустрічаються жайворонки, куріпка сіра, яка занесена до регіонального списку, перепел, деркач (занесений до Європейського Червоного списку). Із плазунів є ящірка прудка та зелена; із ссавців зустрічаються заєць, лисиця та інші. Багатим є світ комах, який потребує детального вивчення.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Ковалівський» розташований на території у межах долини малої річки Коломак між околиць сіл Ковалівка, Верхоли та Соснівка. У флорі заказника присутні види рослин, занесених до Червоної Книги України, зокрема шафран сітчастий, рябчик руський, зозулинець болотний, тюльпан дібровний. Трапляються також регіонально рідкісні рослини: дзвоники персиколистні, конвалія травнева, ряст порожнистий, латаття біле, гірчак зміїний, родовик лікарський. На території заказника зареєстровано присутність 30 видів ссавців, найбагатшою є фауна ряду мишоподібних: мишак жовтогрудий, мишак лісовий, бобер європейський, житник пасистий, ондатра, щур водяний. Із геологічної точки зору територія має великий краєзнавчий та науковий інтерес.

Також на комісії депутати затвердили зміни меж (розширення) орнітологічного заказника місцевого значення «Будникове», гідрологічного заказника місцевого значення «Артополот», ботанічного заказника місцевого значення «Великий ліс», ландшафтного заказника місцевого значення «Новосанжарський» та регіонального ландшафтного парку «Диканський».

Депутати схвалили проєкт внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2023 році та рекомендували Департаменту екології та природних ресурсів ОВА надати інформацію щодо використання коштів із фонду охорони навколишнього природного середовища області в поточному році та можливості перерозподілу невикористаного залишку.