До війни бюджет Пенсійного фонду області наповнювали близько 21 тис. роботодавців і майже 60 тис. фізичних осіб-підприємців. Як свідчить аналіз Реєстру застрахованих осіб, адмініструванням якого займаються працівники Фонду, з початком воєнних дій ринок праці області, як і держави в цілому, зазнав суттєвих змін.

Порушення господарської діяльності багатьох підприємств викликало численні призупинення трудових договорів з працівниками або укладання договорів на умовах неповного робочого часу. У результаті в регіоні в півтора рази зросла і досягла майже 73 тис., або 25% від загальної чисельності, кількість найманих працівників, що мають заробітну плату нижчу за мінімальний рівень. Крім того, зафіксовано, що звільнених осіб стало на 2,5 тис. більше, ніж працевлаштованих, а кількість працівників з неповним робочим днем збільшилася майже на тисячу.

Окрім об’єктивних факторів, які негативним чином впливають на ринок праці, залишаються, на жаль, і суб’єктивні, коли частина роботодавців свідомо порушує трудове законодавство. У рамках виконання спільних заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників такі суб’єкти господарської діяльності стають предметом уваги з боку працівників Фонду, а результати їх діяльності надаються контролюючим органам для належного реагування. Упродовж півріччя були направлені матеріали по 1,5 тис. страхувальників, однак через певні законодавчі зміни органи Держпраці та Державної податкової служби не проводили інспекційні відвідування порушників.

Наразі основним методом взаємодії зі страхувальниками залишаються спільні з соціальними партнерами комунікації щодо ризиків нелегальної зайнятості, - зокрема, у липні триває інформаційна кампанія «Виходь на світло!». Залишається актуальною всебічна консультаційна підтримка працівників і роботодавців у період воєнних дій. Консультації фахівців Головного управління можна одержати за телефоном (0532) 56-92-22.