Голови райдержадміністрацій мають особисто перевірити наявність та стан укриттів у навчальних закладах. На цьому наголосив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін  під час наради з начальниками РВА щодо підготовки до навчального року.

Основну увагу очільник області акцентував на перевірці укриттів навчальних закладів у громадах. 

«Кожен голова РВА повинен взяти на особистий контроль перевірку укриттів у школах, дитсадках, ПТУ, підійти до цього процесу по-господарськи. З’ясувати, чи є бомбосховище в школі чи дитячому садку, на скільки осіб воно розраховане, чи відповідає вимогам. На власні очі побачити, в якому стані укриття, і там, де це доцільно, зробити ремонти, – зауважив Дмитро Лунін. – Приміром, якщо в школі навчається 700 осіб, а укриття розраховане на 100, то це означає, що укриття є, але воно мінімальне. Однак, деякі заклади звітують, що не мають відповідних сховищ». 

Найбільше навчальних закладів у Полтавському районі, тож тут роботи найбільше. Також Дмитро Лунін зазначив, що профільні заступники з представниками Департаменту освіти долучатимуться до цього процесу.

За словами директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської  ОВА Віктора Стеблянка, відповідні обстеження щодо можливості укриття учасників освітнього процесу у фонді захисних споруд цивільного захисту тривають. Відповідно до наданої інформації, на території області потребують укриття близько 1280 закладів освіти усіх рівнів із загальною чисельністю понад 360 тис. осіб. На сьогодні проведено обстеження в 658 закладах освіти (51%).

«Безпека дітей – найголовніше у закладах освіти, які оберуть очне навчання. В укриттях має бути тепло, освітлення, вентиляція, запаси води. І щоб на території закладу працювали відеоспостереження й тривожна кнопка для виклику поліції або охорони», – підсумував Дмитро Лунін.